Piroger

Väldigt mumsigt att göra och äta både nybakta och uppvärmda. Degen blir något kladdig på 10 dl mjöl som det står i receptet, därför brukar jag lägga till så mycket mjöl som behövs när jag arbetar ihop den på bakbordet.
Receptet kommer från Ica:s tidning Buffé.

Ca 30 stycken
Deg

1 paket färsk jäst (50 g)
5 dl vatten eller mjölk (37 grader)
1 dl kesella
1 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
ca 10-13 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Köttfärsfyllning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2-3 morötter 8ca 300 g)
500 g köttfärs
1 msk olja
2 msk tomatpuré
2 dl krossade tomater
salt, svartpeppar
2 tsk italiensk salladskrydda
2 msk sweet chilisås

Gör så här:
1.
Rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt sedan resten. Rör ner de övriga ingredienserna men spara lite av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.
2.
Skala lök, vitlök och morötter. Hacka löken och vitlöken. Riv morötterna. Fräs lök, vitlök, morötter och köttfärs i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Låt koka utan lock ca 10 minuter. Smaka av med 1 tsk salt, 1 krm peppar, salladskrydda och sweet chilisås. Låt fyllningen kallna.
3.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta ihop den. Dela den och kavla ut varje del till en ca ½ cm tjock kaka. Ta ut rundlar, ca 12 cm i diamter. Fördela fyllningen på varje rundel. Vik ihop till halvmånar. Tryck till kanterna med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ca 20 minuter.
4.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla pirogerna med ägg uppvispat med lite vatten. Grädda dem mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt pirogerna kallna på galler.

/Jeanette

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s