Mumsig ”nyttig” pizza

Fullkornspizzadeg

4 pizzor (Hos oss har vi gjort 2 stora pizzor som täcker varsin plåt)

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl ljummet vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 4 dl dinkelfullkornsmjöl

Sätt ugnen på 250 grader.

Smula ner jästen i en bunke och rör ut i det ljumma vattnet (37 grader). Tillsätt olivolja, salt och 3,5 dl av mjölet. Spara resten till utbakningen. Arbeta till en jämn deg som är blank och smidig.

Låt jäsa övertäckt i ca 20 min. Använd resten av mjölet till att baka ut pizzabottnarna.

Under tiden de jäser gör du tomatsåsen.

TOMATSÅS

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 1 msk ajvar relish
  • 1 tsk torkad basilika
  • salt och svartpeppar

Skala och hacka lök och vitlök fint. Hetta upp en kastrull med olivolja. Bryn lök och vitlök i några minuter.

Tillsätt krossade tomater, ajvar relish och basilika. Låt koka i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

Fyllning till pizzan:

Lägg på tomatsås och fyllning du väljer själv.

(ex skinka, champinjoner, räkor, musslor, kantareller, rå lök, paprika m.m, kanske inte allt på samma pizza 😉 )

Grädda pizzorna i ugnen i 250 grader i 10 min.

Smaklig måltid! / Ann-Sofie

Taget ur Hälsokokboken av Ulrika Davidsson

Annonser

Ett svar till “Mumsig ”nyttig” pizza

  1. Åh så gott! Ska jag testa inom kort!

    Kul att du är med och skriver AnnSofie!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s